Serie hver tirsdag   

 

Folk bag rallysporten

Jokum Tord Larsen 

  Hvad er din funktion i rallysporten?

Jeg er fotograf og har fulgt det danske rallymiljø tæt de sidste 13 år. Det i sig selv er ikke den store bedrift sat op imod mange af de andre virkelig seje bagmænd der tidligere har været med i ”Bagmanden”, men jeg gør hvad jeg kan. De unge løver i sporten har altid stået mit hjerte nært, så dem har jeg altid hjulpet med billedmateriale, og da jeg nu har leveret både materiale og idéer til Autosport siden 2016, er det tit historier om netop de unge, jeg presser på for at få lov til at lave til magasinet.

 Selfie ved Djurs Rally.

 

Hvordan startede du med motorsport?

Det er en lidt kringlet historie. Som barn blev jeg skambidt af én af familiens hunde og var derfor sengeliggende i en måneds tid. Min interesse dengang var at bygge plasticmodeller af kampvogne og fly, og jeg kendte ikke til rallysporten. Kort tid før min ulykke havde jeg set en model af Ari Vatanens Peugeot 205 T16 fra Monte Carlo Rally 1985 i den lokale legetøjsforretning. Den model købte min mor til mig, og da der et par måneder senere var rallysprint i Gammelrand, var jeg solgt!

Champagne sprøjt i Kjellerup, Foto ,Allan Post

  

Hvad har været højdepunktet/erne i din karriere?

Det har selvfølgelig været fantastisk at kunne arbejde med rallysporten på nærmeste hold, og at kunne sludre med og fotografere de største navne i både ind og udland. Det er dog de fotograferinger, jeg har lavet for Autosport, der har den største plads i mit hjerte, da jeg med mange af mine idéer har fået mig selv ud, hvor jeg ikke helt har kunnet bunde, og følelsen er derfor helt fantastisk, når det lykkes.

     

Photosession Sebastian Magnussen

 

Hvad har været lavpunktet/erne i din karriere?

Det hedder sig, at man ikke skal blande forretning og fornøjelse. Og det har desværre også gjort sig gældende her, da rallysporten altid har været mit frirum og min legeplads, har det været rigtig ærgerligt, når folk har brugt mine billeder uden hverken at spørge om lov eller at betale, for så derefter at true med vold, retssager og andet ballade, når de er blevet konfronteret med kravet om at fjerne billederne eller at betale for dem.

   

Hvilken klub og hjemby, og hvilke licenser har du?

Jeg bor i Kalundborg og må med skam i stemmen fortælle, at jeg ikke er medlem af en klub og ej heller har nogle licenser.  

Photosession Carina Møller

 

Hvad beskæftiger du dig med, når du ikke arbejder med motorsport?

Jeg er langtidssygemeldt på 3. år efter at have arbejdet for PostNord i 17 år.

Jeg kan dog heldigvis stadig passe min lille fotovirksomhed. Coronaen tog hårdt på økonomien her hjemme, så det sidste års tid har jeg lavet en masse nyhedsmateriale (billeder af brande, ulykker, mord osv,) til lokale og nationale medier. Ud over det passer jeg hus og hjem, og hygger mig med min søn.   

 

Hvor gammel er du, og hvordan er din familiesituation?

Jeg er 44, bor sammen med min kæreste gennem de sidste 22 år og vores fælles søn på 6 år.

 

 

Hvad kører du i privat?

En Skoda Fabia Combi

 

Hvad er det, der fascinerer dig ved sporten?

Alt kan ske! Vi kører nat og dag, i lys og mørke, i sol, regn og sne, alle kan være med, uanset alder og størrelsen på pengepungen, og vi rakker land og rige rundt. Desuden er der ingen anden motorsport, hvor du kan komme så tæt på både kørere, biler og action.  

Actionfoto Jørgen Turking

 

Nu er du jo fotograf. Hvad er det bedste rallyfoto, som du har taget?

Av! Det ved jeg ganske simpelt ikke! I skrivende stund ligger der 10915 billeder på min hjemmeside og mange flere i arkiv. Jeg er tit meget begejstret for de seneste billeder, jeg har taget, da jeg tit arbejder med nye metoder eller nye idéer, men i sidste ende er det faktisk billeder med mennesker på, jeg bedst kan lide.  

Photosession med Line Lykke

 

Hvad skal der egentlig til - i dine øjne - for at skabe et godt rallyfoto?

Jeg har efterhånden fulgt rallysporten i 33 år, og er derfor ikke længere forblændet af bilerne (faktisk ved jeg ikke særlig meget om biler i det hele taget), så hvis jeg selv skal have glæde af et rallyfoto, må det gerne emme af stemning, gemme på lidt små detaljer til den, der kigger lidt længere tid på billedet, samt have en spændende baggrund med masser af natur, miljø og farver. Bilen på fotoet ved vi jo alle sammen godt hvordan ser ud, men det er dér, hvor den befinder sig, og det den må gå igennem, jeg finder spændende. Når det er sagt, er det selvfølgelig ganske sjældent, at det hele spiller og at jeg kan få bare en brøkdel af de ovenstående ting med på det samme billede. Men jeg arbejder altid rigtig hårdt for at prøve at få det til at ske.

 

Der er mange, som lægger masser af billeder op på Facebook og også her på rallyinfo.dk efter løb, men du venter ofte, og så kommer der måske kun en håndfuld eller to. Hvorfor egentlig? 

Efter et løb har jeg altid travlt med at få billeder afsted til mine kunder, og laver derefter kun en stak af de allermest spændende eller stemningsfyldte billeder til Facebook og rallyinfo.dk, da jeg hellere vil være sammen med min lille familie. Jeg tager mindst lige så mange billeder som alle de andre fotografer, men orker ikke at redigere og uploade alle sammen. Så jeg både håber og tror, at folk sætter pris på kun at få fremvist det bedste.  

 

Foto: Line Kongsted, Jørgen Turking og , Allan Post

   

  

Hit Counter