Vred lodsejer gør Munkebjerg Hillclimb landskendt
Motorsport med gamle biler er underlagt strenge regler

Da en vred lodsejer søndag kørte en bil på tværs af vejen, kom Munkebjerg Hilllclimb pludselig i en række af landets store medier. Men hvad et hillclimb er, blev de færreste klogere på.


Omkring 35 officials er garantien for, at alt går efter planen på Munkebjerg
 – her under den sidste briefing.

”Hillclimb er populært sagt et bakkeløb for gamle biler fra før 1991. Man kører en ad gangen alene mod uret, og hurtigste mand vinder,” forklarer løbets chef, Uffe Madsen, Silkeborg, fra Historisk Motorsport Danmark, som arrangerer, hvad klubben selv kalder Danmarks smukkeste motorløb.

Løbets bane går fra Vejle Fjord ad Danmarks eneste bjergvej op til Munkebjerg Hotel, en strækning på 1,7 km. Der køres to træningsheat og tre heat i selve løbet, der hvert år tiltrækker en tusindtallig tilskuerskare, som nyder gamle biler og smukke omgivelser øst for Vejle.

 
Helt almindelige hverdagsbiler fra dengang er en del af Munkebjerg Hillclimb. Her er det Rikke Fulton Wiilsbøll fra Otterup bag rattet af sin Opel Kadett fra 1983


Mads Nygaard fra Vejle gør sig klar til start i sin Lotus Seven fra 1960

”Historisk motorsport handler ikke bare om at vinde, men om at ære bilens og motorsportens kulturhistorie, fortsætter Uffe Madsen. ”Derfor skal alle biler fremtræde, som da de var nye eller i nøje overensstemmelse med de regler, der gælder for modificering. På den måde sikres, at en gammel bil er lige så original som en gammel Louis Seize kommode solgt på en auktion.

 

Ældste bil, der har deltaget i Munkebjerg Hillclimb er en Bugatti fra 1912.


Heino Mejer fra Horsens og hans far Kurt Mejer er med deres vilde Volvoer blandt de mest fremtrædende skikkelser i hillclimb

Løbets sikkerhed følger nøje Dansk Automobil Sports Unions regler.

”Ude langs ruten har vi cirka 35 officials, som registrerer alt og kan stoppe løbet på sekunder, hvis en deltager kører galt eller – som i tilfældet i søndags – en lodsejer spærrer vejen. Sikkerhed kommer før alt andet i motorsport,” betoner Uffe Madsen.


Danmarks mest almindelige, gamle sportsvogn er M.G. MGB. Her kører Sophie Nielsen fra Aabenraa sin 1970-model op ad bjerget forbi en tusindtallig tilskuerskare.

Næste udgave af Munkebjerg Hillclimb køres i august 2024. Til den tid håber Historisk Motorsport Danmark, at lodsejeren har lagt sin vrede bag sig. Dette års udgave blev efter 50 minutters forsinkelse vundet for syvende gang af rallykøreren Heino Mejer fra Horsens i en Volvo 242 Turbo fra 1983.

 
Med Vejle Fjord som en betagende baggrund kører Ernest Kristensen 
fra Vejle dette års ældste bil, en SS 100 fra 1935, op ad bjerget.

  

Hit Counter